Gouden Boeken een project voor ouderen


Unieke teken- en schrijfcursus voor ouderen

Voor meer informatie zie de website : www.goudenverhalen.nl 

Enlight9

In de afgelopen maanden heb ik het project Gouden Boeken geïnitieerd. Het was een serie tekenbijeenkomsten voornamelijk voor ouderen, en mensen uit het inloophuis in Haarlem.

Het is een groot succes geworden, vier volle groepen tekenden hun persoonlijke herinneringen, die werden gebonden tot een uniek levensboek.

In het onderstaande filmpje is een verslag van het project in de Trionk in Haarlem.

https://www.youtube.com/watch?v=_KtWqwY21dw

Deze film is gemaakt door Buurtblik, een initiatief in Haarlem.

Dit is een compilatie van tekeningen van deelnemers:

https://www.youtube.com/watch?v=wLr-jl8C0e8

In december waren er veertig gebonden tekenboeken klaar. Het was zeer inspirerend te zien dat elke leven totaal anders is, en iedereen een geheel unieke stijl neerzet. De tekenboeken werden gedeeld met familie, vrienden, kinderen en kleinkinderen, en leverden bijzondere, eerlijke gesprekken op.

Eva Durlacher: “Het resultaat van Gouden Boeken is een document van onschatbare waarde. Bijzondere momenten worden op een originele manier herinnert. De persoonlijke boeken brengen gesprekken op gang tussen familieleden, met kinderen en kleinkinderen. Het gedeelde verleden en de herinneringen daaraan scheppen een band, die sterker is dan oude meningsverschillen. Ieder heeft ooit aan dezelfde tafel gezeten, herinnert zich de snorrende kachel in de woonkamer of het licht door de gestreepte gordijnen. Ouderen kunnen zo op een plezierige manier terug kijken op hun leven. Het is mooi om na te kunnen laten wat ze nog willen vertellen, uitdrukken, getuigenis geven van wat belangrijk voor hun is. Het persoonlijke Gouden Boek is een nalatenschap van sfeer, gevoel, verhaal en beeld.”

Quotes van deelnemers van Gouden Boeken

 

‘De groep werkt als een warm bad, waarin je elkaar steunt en inspireert om te creëren. Heel prettig en open!’

 

‘Voor mijzelf is het een mooi opstapje om te praten over wat mij bewoog en juist dat weer te geven.’

 

‘Nieuw voor mij is dat ik via mijn zintuigen veel meer (rijke!) herinneringen naar boven kan halen. Ik ervaar dat als goudelven!’

 

‘Door de houding van de begeleiding en stimulans is het verrassend om te ontdekken dat je met deze manier van werken mensen zoveel plezier en inzicht kan geven.’